Bigitta Sohlberg


Cafeterian på Mora lasarett och andra frågor
4 april 2011, 14:14
Filed under: Landstingspolitik

Nu börjar det att sätta sig med den nya Norra Hälso- och sjukvårdsberedningen. Vi har varit igång i tre månader och haft två beredningar och lite utbildningar. Vi håller så sakteliga på med att lära oss området som består av Mora, Orsa och Älvdalens kommuner. Alla de vårdcentraler som finns och inte minst Mora lasarett.

På vårt första möte hade vi upp problematiken med öppettiderna i cafeterian på Mora lasarett. Vi skickade frågan vidare till landstingsstyrelsen som tog upp frågan med den nämnd som är ansvarig. Och det blev genast gensvar genom att det föreslås att den läggs ut på entreprenad. Och i vilken form spelar oss ingen roll bara det är öppet så medborgare kan få sig en bit mat, ta en fika eller bara köpa en tidning. Det är många som sitter och väntar på buss, taxi eller annan transport.  Det är också många som besöker anhöriga och vill kunna fika tillsammans och det är ju inte möjligt om det är stängt. Det är det behovet som vi sett finns.

Vi tittar även på andra behov som finns inom området och ett av de frågor som vi gnatar om hela tiden är öppnandet av förlossningen i Mora.  Än så länge har det inte gett resultat men vi ger oss inte. Vi är helt överens politiskt att det måste igång så snart som möjligt igen. En hel del görs under tiden, bl a så flyttas förlossningen till plan fem där gyn-mottagning och gynavdelning ligger. Allt för att underlätta för att lätt kunna starta upp.  Allt för att höja statusen på Mora lasarett.

Dagkirurgi är också nåt som kommer att bli i Mora. Dels för att korta ner de köer som finns och för att här har man närhet till intensivvård om nåt skulle gå snett. Allt för att patienten ska få en så säker vård som möjligt. Och inte minst, slippa ligga kvar på sjukhus utan kunna åka hem samma dag om så är möjligt.

Vi har också haft möte med de tre kommunerna om frågor som berör kommun och landsting gemensamt. Vi kallar dessa möten för POLSAM (Politisk samverkansgrupp) och protokollen från dessa ska finnas på både landstingets och kommunens hemsidor.

Som sagt, det börjar på att sätta sig och vi ser att vårt uppdrag är att se till medborgarnas behov. Dock inte önskemål. Vi kommer så sakteliga försöka hjälpa till att bilda brukarråd i de tre kommunerna där vi hoppas att det blir en bred representation från medborgarna. Allt för att få in bra synpunkter på landstingets verksamhet.

Bigitta Sohlberg

Ordförande i Norra Hälso- och sjukvårdsberedningen

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: